מכתב המלצה לעובד או ממליצים לעבודה – מה עדיף? ואיך הם יסללו לנו את הדרך?

מכתב המלצה לעובד או ממליצים לעבודה - מה עדיף? ואיך הם יסללו לנו את הדרך?

ממליצים לעבודה או מכתב המלצה לעובד?

בעיקרון, הרבה מאוד מעסיקים נמנעים מלתת מכתב המלצה לעובד ואפילו אם הוא היה עובד מצטיין ומסור למקום העבודה.

יש לכך מספר סיבות מרכזיות מדוע מעסיקים נמנעים מלתת מכתב המלצה לעובד:

1. נמנעים מלתת מכתב המלצה לעובד כי לא כל מה שהיה הוא שיהיה – הצטייינות או מסירות לתפקיד א' בחברה מסוימת אינה מבשרת שכך יהיה בתפקיד ב' ובחברה אחרת ולכן מכתב המלצה לא יכול להיות מנבא טוב בכל מקרה.

2. נמנעים מלתת מכתב המלצה לעובד כי אנשים משתנים לאורך השנים – גם אם מישהו היה מצטיין ומסור, זה לא אומר שכך יהיה גם בעוד עשור ואף אחד לא רוצה לערוב שכך יהיה לנצח וזו עוד סיבה מדוע מעסיקים נמנעים מלתת מכתב המלצה לעובד באופן גורף.

3. נמנעים מלתת מכתב המלצה לעובד כי אם באמת מגיע לעובד מכתב המלצה, כמה כבר אפשר יהיה לכתוב בשביל לתאר את מעלותיו? זה אף פעם לא יהיה אפקטיבי כמו המלצה שבעל פה.

4. נמנעים מלתת מכתב המלצה לעובד כי יש פה גם את העניין המשפטי  – אם העובד פוטר בגלל קיצוצים ולמרות שהיו מרוצים ממנו, אז לעובד יש עילה ללכת לבית משפט עם מכתב המלצה ולבקש שיחזירו אותו למקום עבודתו.

רוצה למצוא עבודה מתאימה מהר?

להתקדם בקריירה ולהרוויח יותר?

קבל קורס חינמי


מכל הסיבות שהוזכרו לעיל, מעסיקים נמנעים מלתת מכתב המלצה לעובד ואף אם הגיע לו.
יחד עם זאת, אין מה להתעצב, מעסיקים ישמחו לתת המלצה לעובד שהם היו מרוצים ממנו בעל פה.
המלצה בעל פה היא הרבה יותר חזקה ונתפסת כשבעלת תוקף הרבה יותר גדול לעומת מכתב המלצה לעובד שמוגש בכתב.
המלצה בעל פה לעובד היא גם הרבה יותר מדויקת ואפשר להרחיב בשיחה הרבה יותר מאשר בכתיבת מכתב המלצה לעובד בכתב.
בקיצור, לא צריך להתעצבן או לחשוש מפני שלא קיבלנו מכתב המלצה, עלינו לשמוח שהבוס לשעבר או ממליצים אחרים, ישמחו לתרום מזמנם ולשבח אותנו בעל פה.
וגם אם הממליצים לעבודה שלנו יאמרו בעיקר דברי שבח, ויחד עם זאת יהיו גם כמה דברים שהם יאמרו שלא נתפסים בעינינו כהמלצה, זה אפילו עדיף.
אין עובד מושלם ולכולנו יש נקודות יותר טובות ונקודות פחות טובות.
ממליצים לעבודה שיתנו עלינו המלצה אמיתית וטובה עם קצת דברים "פחות טובים", ייתפסו בתור אמינים ואז ההמלצה שלהם תקבל תוקף יותר חזק אצל המעסיק הפוטנציאלי.
המלצה שהיא 100% דברים חיוביים, לא נתפסת כאמינה ומדליקה נורות אדומות רבות אצל מגייסים.

שלב הממליצים – מזל טוב!

רוב המעסיקים מבקשים בשלב כזה או אחר במהלך תהליך הגיוס לפחות שני ממליצים לעבודה מהמועמד. לרוב, מדובר בשלב יחסית מתקדם בתהליך הגיוס. יבקשו מאיתנו לספק ממליצים אחרי ראיון עבודה או מספר ראיונות עבודה ושלב אחד לפני הצעת חוזה או כאשר המגייסים מתלבטים בין שניים-שלושה מועמדים ורוצים לקבל המלצות לגביהם כדי לגבש דעה בקשר למועמד שכדאי להם לקחת לעבודה.
חלק מההכנה שלנו לתהליך חיפוש עבודה בכלל ושלב ראיון העבודה בפרט, כולל גם את בחירתם של הממליצים לעבודה הטובים ביותר שיכולים לנו בתור מועמדים. הממליצים הללו, בהחלט יתנו לנו את הדחיפה הקטנה שאנחנו צריכים. ממליצים טובים עושים את ההבדל בין להיות רק "מועמד מוביל" לבין להיות זה שמקבל את המשרה.

חשוב להבין שאם ביקשו ממך ממליצים אז סימן שמעוניינים להתקדם איתך ואולי אף להציע לך חוזה עבודה. מומלץ מאוד לספק ממליצים טובים למקום העבודה שבו אתה מתמיין.
נסקור כיצד תוכל להביא ממליצים לעבודה שמאוד יעזרו לך להתקבל למשרה ונתעכב על הנקודות הבאות:
1. אין לי ממליצים – מה עושים?
2. מי עדיף שיהיו הממליצים שלנו?
3. איך לבחור את הממליצים שלך?
4. לינקדאין – האם כבר ניצלת את מנגנון ההמלצות בלינקדאין?
5. כיצד לנהל קשרי ממליצים ולדאוג שיספקו המלצות טובות לראיון עבודה?

עכשיו זה קל!

למצוא עבודה מתאימה מהר..

להתקדם בקריירה

להרוויח יותר!

התחל כאן


אין לי ממליצים לעבודה – מה עושים?

  1. סקירה – לפעמים אדם טועה לחשוב "אין לי ממליצים" כאשר אם הוא יעשה סקירה קטנה, הוא כן ימצא אנשים שיהיו מוכנים להמליץ עליו.
    למשל, ממליצים לא חייבים להיות רק בוסים לשעבר, אלא אלו יכולים להיות גם קולגות שעבדנו איתם ואפילו ספקים שנתנו לנו שירות והיה לנו שיתוף פעולה טוב איתם.
  2. מטעמי דיסקרטיות – לפעמים אין לי ממליצים כי אני מחפש עבודה תוך כדי עבודה ולא יכול לספק ממליצים ממקום העבודה הנוכחי.
    חשוב להבין שגם המעסיקים הפוטנציאליים שלך מודעים לכך שלרוב אין באפשרותך לספק ממליצים ממקום העבודה הנוכחי שלך .
    ממליצים לאו דווקא חייבים להיות הבוס או הקולגות ממקום העבודה הנוכחי. הם יכולים להיות גם קבלני משנה שעבדת מולם, ספקים, לקוחות שעבדת איתם בצמידות.
    הממליצים שלך יכולים להיות גם קולגות ממקום העבודה הנוכחי שעזבו אותו לטובת מקום עבודה אחר.
    כמובן, שעליך להסביר שאינך יכול לספק ממליצים ממקום העבודה הנוכחי כי אתה מעוניין לשמור על דיסקרטיות והמעסיק הבא שלך יבין זאת.
  3. חשבון נפש – אם אין לך ממליצים לעבודה אז מומלץ לעשות חשבון נפש ולחשוב מדוע אין לך ממליצים לאורך שנות עבודתך.
    מה דרוש תיקון? למה אין לך ממליצים?
    אפשר לפנות למעסיקים לשעבר ולהסביר להם שעשינו חשבון נפש ושהשתנינו, אם צריך אז גם לבקש סליחה.
    יכול להיות שחלקם, יסכימו לתת לנו המלצה למרות מה שקרה והיה.
  4. כנות – אם אנחנו מודעים לסיבה מדוע אין לנו ממליצים, אנחנו יכולים להעלות את הסיבה הזו. למשל, אם עבודת הצוות שלך "לא משהו" אבל אתה סוליסט מעולה, אתה יכול לספר למעסיק הפוטנציאלי שלך שזו הסיבה שלא הסתדרת במקום העבודה הקודם וזו הסיבה שאתה כבר לא שם. יחד עם זאת, התפקיד שאליו אתה מתמודד הוא תפקיד של "סולו" ולכן מה שהיה לא רלוונטי. ואז אתה יכול להכווין אותו מה לשאול את המעסיק הקודם שלך.

מי עדיף שיהיו הממליצים שלנו?

בוסים ישירים הם תמיד בעדיפות אצל המגייסים והמעסיקים כשזה נוגע לממליצים לעבודה.
תמיד מומלץ לשמור על קשרים עם בוסים לשעבר ועם קולגות ממקומות עבודה קודמים. במקרה שלא שמרת על קשרים, מומלץ לרענן אותם עוד בתחילת תהליך חיפוש העבודה (עוד לפני שנתבקשת לספק ממליצים).
מעסיקים תמיד יעדיפו שתספק את הבוס הישיר שלך בתור ממליץ ולכן זה הבנאדם הראשון שמומלץ לחדש איתו קשרים.
בוסים ישירים ממקומות עבודה קודמים שיתנו המלצה חמה יהוו נכס עבורך.
עליך לראיין ולהכין את הממליצים שלך.

מחפשים עבודה?

שידרוג בקריירה?

איך לבחור את הממליצים שלך?

כאשר נתבקשת לספק ממליצים לעבודה, מומלץ שתראיין את הממליצים שלך.
קרו מקרים בעבר שמועמד סיפק ממליץ או ממליצים שנתנו המלצה פושרת או אפילו אמרו דברים שלא נכנסים תחת הקטגוריה של המלצה.
אני יכולה לספר לכם על מקרה שבו קולגה שלי לעבודה מהעבר הרחוק התפטרה ממקום העבודה שבו עבדנו. המעסיק היה מאוד מאוכזב מכך שהיא התפטרה מכיוון שהיא היוותה נכס למקום העבודה. אותה קולגה שלי לעבודה פשוט הניחה שאם היא עשתה עבודה מצוינת אז המעסיק יתן לה המלצה מעולה. מה שקרה בפועל זה שהוא התנקם בה ונתן המלצה שלילית והיא הפסידה מקומות עבודה על סמך ההמלצה השלילית. מדובר בעובדת מעולה שמהווה נכס לכל מעסיק. כאשר היא הפסיקה לתת אותו בתור ממליץ, תוך זמן קצר היא התקבלה למקום עבודה אחר והיא שם מזה 7 שנים לפחות. הטעות שלה היתה זה שהיא הניחה הנחות ולא שאלה אותו מה הוא הולך לומר. אני מניחה שאם היא היתה שואלת אותו, היא היתה מבינה שאין בכוונתו להמליץ.

קורה גם שמעסיקים לא נעים להם לומר לעובד שלהם לשעבר שהם לא רוצים להמליץ עליו. ואז קורה שמתקשרים למעסיק והוא לא ממליץ.

לכן, חובה עליכם לראיין את הממליצים שלכם.
מומלץ לפנות אל הממליצים ולומר להם שאתה מתמיין לתפקיד שהנו X ולשאול אותם מה הם הולכים לומר. אין צורך לראיין את הממליצים שלך במשך שעה שלמה. מספיקה דקה אחת או שתיים בשביל להבין אם הם באמת הולכים להמליץ עליך או שלא. אם הם אומרים בפניך המלצה פושרת ולא נשמעים נלהבים אז סימן שכך יהיה מול המעסיק הפוטנציאלי שלך. לעומת זאת, אם הם יוצאים מגדרם, סימן שכך גם יהיה כשיצרו איתם קשר ממקום העבודה שאליו אתה מתמיין.

אל תיקח ממליצים שלא מתלהבים להמליץ עליך. זה לא רק מה שהם אומרים עליך, זה גם כיצד הם נשמעים. הרי את הממליצים שלך לא מראיינים פרונטלית אלא עושים להם ראיון טלפוני בנוגע אליך. אם הם לא נשמעים לך נלהבים, הם גם לא יישמעו למגייס שלך נלהבים.
מעסיקים לוקחים בחשבון שממליצים לעבודה מוטים מראש לטובתך ולכן חשוב שלפחות הממליצים שאתה מספק יתנו המלצות טובות.

לינקדאין – האם כבר ניצלת את מנגנון ההמלצות בלינקדאין?

אם עדיין לא עשית זאת, מומלץ להכנס לפרופיל הלינקדאין שלך, לעדכן אותו ולבקש מכל מי שרק ניתן לבקש ממנו, לספק לך המלצה. ההמלצות שאנשים ירשמו לך בפרופיל הלינקדאין, יכולות לעזור לך לבחור את הממליצים הטובים ביותר להמלצות בעל פה. מי שכתב באריכות עליך והשקיע בהמלצה בכתב כנראה ישמח להמליץ עליך בעל פה. בנוסף, מי שההמלצה שלו מתנוססת אצלך בפרופיל, הוא כנראה ממליץ אמיתי, אחד שישמח להמליץ עליך גם בעל פה.

כיצד לנהל קשרי ממליצים ולדאוג שיספקו המלצות טובות לראיון עבודה?

מכיוון שהמלצה בכתב היא די פאסה, אז אנחנו נאלצים לעסוק בניהול "קשרי ממליצים לעבודה". לאחר שבחרת שניים-שלושה ממליצים שאתה סומך על ההמלצה שלהם, כל פעם לפני שפונים אליהם עליך ליידע אותם. בנוסף, אם יש משהו שחשוב לך שהם ידגישו בנוגע לתפקיד שאליו אתה מתמיין, כדאי שתציין את זה בפניהם. הממליצים שיידעו על מה לשים את הדגש וכיצד לשווק אותך בצורה אופטימלית, יהוו נכס בקבלה לעבודה. אין שום בושה בלעזור לממליצים שלך לעזור לך. הם אינם מכירים את התפקיד שאליו אתה מתמיין כמוך ולא יודעים מה הדגשים לתפקיד. בעצם זה שאתה נותן להם דגשים ע"י כך שאתה מסביר להם במה התפקיד כרוך, אז מזכיר להם "על הדרך" מה עשית.
לדוגמא: אתה מסביר לממליצים שלך שבתפקיד הזה חשוב לנהל פרויקטים בלוחות זמנים צפופים ואז אתה גם מזכיר כבדרך אגב לממליצים שלך שעשית את זה. נניח שלממליץ קוראים אבי. "אבי, אתה זוכר את הפרויקט הזה והזה שעבדנו עליו ושהיו לו לוחות זמנים בלתי אפשריים, אח… אלו היו ימים. טחנו שעות בעבודה".
תבקש מהם ליידע אותך כאשר מתקשרים אליהם, עקוב אחרי התהליך וכמובן שאל תשכח להודות להם.

ממליצים לעבודה, גם כאלו שלא סיפקת

קח בחשבון שהמעסיקים יבדקו אצל גורמים נוספים בנוגע אליך (הממליצים הא-פורמליים). הרי שאם אתה מתמיין באותה תעשייה, יש סיכוי טוב שהם מכירים מישהו שעבד איתך בעבר או אולי הם אפילו קלטו לפני שנתיים מישהו שעבד איתך בעבר.
בנוסף, גם אם אחד הממליצים שלך בסופו של דבר סיפק המלצה פושרת, הם יאמתו אותו מול ההמלצה של הממליץ הטוב ולהיפך.
מעסיקים ומגייסים מודעים לכך שאנשים הם לא אובייקטיביים ותהיה להם הטייה לכיוון כזה או אחר.
כמו שלא הייתי מתלהבת יתר על המידה מהמלצה טובה, גם לא הייתי פוסלת אדם כי מישהו אמר עליו דברים שאינם חיוביים.

האם באמת מתקשרים לממליצים?

אם תהיתם האם באמת מתקשרים לממליצים אז המציאות היא שזה לא תמיד זה קורה.
בחברות הגדולות, אלו עם מחלקות גיוס גדולות ומסודרות, לרוב לא ידלגו על השלב הזה – יבקשו ויתקשרו.
בחברות סטארטאפ קטנות, יכול להיות שידלגו על השלב הזה – יבקשו רשימת ממליצים אבל בסוף לא יתקשרו בכלל או שמלכתחילה לא יבקשו כלל.

לסיכום

  1. אל תדרשו מכתב המלצה בכתב כי זה לא בהכרח לטובתכם –
    למרות שעובדים חושבים שמכתב המלצה לעובד בכתב זה דבר טוב, המלצה בעל פה היא נכס הרבה יותר גדול. אל תתרגשו אם לא קיבלתם מכתב המלצה. זה הסטנדרט החדש כיום.
  2. ראיינו את הממליצים שלכם –
    עליכם ל"ראיין" את הממליצים שלכם ולספק את הממליצים הטובים ביותר שבאפשרותכם לספק.
    אל תתביישו לראיין אותם ולשאול אותם מה הם הולכים להגיד, זה הולך לחסוך לכם הרבה כאב לב.
  3. נהלו את הקשר עם הממליצים –
    עליכם ליידע את הממליצים שלכם שאמורים ליצור איתם קשר מחברה מסוימת ובמקביל לתת להם דגשים בנוגע למה שעליהם לומר.
    ממליצים טובים יכולים לעשות את ההבדל ולגרום להעדתפכם.
    ממליץ פושר או אדם שלא ימליץ עליכם, עשוי לפגוע בסיכויים שלכם לקבל את המשרה.
    שימו לב את מי אתם לוקחים בתור ממליצים לעבודה.
    השקיעו בממליצים לעבודה שלכם וזה ישתלם לכם.בהצלחה!