עולם העבודה העתידי – מגמות בשוק העבודה ומקצועות בסיכון

עולם העבודה העתידי

עולם העבודה העתידי – מגמות בשוק העבודה ומקצועות בסיכון. מה המשמעות של כל זה?

הרבה פעמים כאשר שמדברים על מגמות בשוק העבודה ומקצועות בסיכון, מדברים על עולם העבודה העתידי. כביכול, עולם העבודה העתידי יקרה מתישהו בעתיד והעתיד נראה לנו רחוק. עולם העבודה העתידי כבר כאן! את ההשלכות שלו על שוק העבודה ועלינו, נתחיל להרגיש בעוד שנים בודדות.
אמזון פתחה בינואר 2018 את חנות הסופרמרקט "אמזון גו" בסיאטל, שם נמצא המטה הראשי של חברת אמזון. כרגע מי שיכול לקנות בחנות הזו אלו רק עובדי אמזון. בחנות הזו אין אפילו קופאי אחד. איך זה עובד? החנות מרושתת בהמון מצלמות שמזהות את המוצרים vמוכנסים לעגלה. בתום הקנייה, חשבון האמזון של הקונים מנוכה בסכום הקנייה. אי אפשר לרמות את המצלמות ו"שופ ליפטינג" זו לא אופציה. אמזון עדיין לא הודיעה אם היא מתכוונת לפתוח חנויות נוספות של אמזון גו. במידה ואמזון כן תחליט שהיא מוכרת את הטכנולוגיה לסופרמרקטים נוספים, מדובר בטכנולוגיה שתייתר את עבודתם של מעל 3.5 מיליון קופאים רק בארצות הברית לבדה. ברחבי העולם יש עשרות מיליוני קופאים שעבודתם בסכנה. הטכנולוגיה קיימת וזה רק עניין של זמן עד שבסופו של דבר כל החנויות יעבדו בפורמט של אמזון גו. לא רק ש"אמזון גו" זולה יותר לתפעול כי היא מייתרת כוח אדם אלא היא גם הרבה יותר נוחה ללקוחות. יש מישהו שאוהב להמתין 20 דקות בקופה?
התקשורת סיקרה את החנות של האמזון גו מבלי לסקור את ההשלכות של הטכנולוגיה הזו על עולם העבודה העתידי. הצפי לעולם העבודה העתידי הוא שטכנולוגיות חכמות יזהו מה חסר לנו במקרר, יערכו רשימת קניות, יזמינו לנו את החסר והסחורה תסופק עד הבית עם רחפנים. אולי למישהו מכם זה נשמע דמיוני ונראה רחוק אבל המציאות הזו קרובה ממש.

רוצה למצוא עבודה מתאימה מהר?

להתקדם בקריירה ולהרוויח יותר?

קבל קורס חינמי

מהן ההשלכות של הטכנולוגיה של אמזון וטכנולוגיות אחרות על עולם העבודה העתידי?

הטכנולוגיה של אמזון ושל חברות הייטק אחרות היא חדשנות משבשת.
בעולם ההייטק יש מונח מאוד ידוע שנקרא "חדשנות משבשת".
מה זו חדשנות משבשת?
חברות הייטק שעוסקות במחקר ופיתוח, ממציאות לפעמים שירותים ו/או מוצרים שיוצרים שווקים חדשים ומצמצמים או מוחקים לגמרי שווקים אחרים.

דוגמאות לחדשנות משבשת מהעבר:

1. לפני עידן החשמל, בני האדם השתמשו בנרות והם שימשו מקור אור. יצרני הנרות בזמנו השקיעו בשיפורם. למשל, עמלו על פיתוח של נרות טובים יותר, כאלו שיהיו עמידים יותר ויבערו יותר שעות.
ואז הגיע עידן החשמל ובני האדם הפסיקו להשתמש בנרות בשביל להאיר את בתיהם.
עידן החשמל יצר שוק חדש שלא היה קיים לפני כן ופגע קשות בשוק הנרות. אמנם אנחנו עדיין משתמשים בנרות אך השימוש שלנו בנרות מינורי ואופי השימוש השתנה. כיום אנו משתמשים בנרות לברך על השבת ובשביל ליצור אווירה רומנטית ולא על מנת להאיר את הבית.

2. חדשנות משבשת נוספת היא המצאת המכונית. לפני המצאת המכונית, בני אדם השתמשו בסוסים. המכוניות יצרו שוק חדש שלא היה קיים לפני כן. המכוניות ייתרו את הצורך בסוסים בשביל לנוע ממקום למקום.

השלכות על שוק התעסוקה של חדשנות משבשת בהווה

המכונית האוטונומית שהולכת לייתר את עבודתם של הנהגים. כל הנהגים יפסידו את עבודתם לטובת הטכנולוגיה הזו: נהגי מוניות, הסעות, משאיות, אוטובוסים. הרובוטים יותר זולים, יותר יעילים, עושים הרבה פחות תאונות מבני אדם, יכולים לעבוד 24/7 במשך 365 ימים בשנה. גם אם איזה רובוט "ימות" בתאונת דרכים, אף אחד לא יבכה עליו. לפי הערכות של הארגון: ,American Tracking Association בארצות הברית לבדה יש 3.5 מיליון נהגי משאיות.

עולם העבודה: מגמות בשוק העבודה העתידי ומקצועות בסיכון

אוכלוסיית העולם מונה כיום מעל 7 מיליארד בני אדם ואוכלוסיית ארצות הברית מונה כ- 323 מיליון תושבים. אם נסכום את מספר הקופאיות והנהגים בארצות הברית, מתקבל מעל 7 מיליון אנשים שעובדים במקצועות הללו. אם נכפול את ה- 7 מיליון פי 5 בלבד, נקבל הערכה שבעולם עובדים מעל 35 מיליון אנשים בשני המקצועות הללו בלבד.
שתי הטכנולוגיות המשבשות הללו לבדן, יהיו אחראיות לחיסול של מעל 35 מיליון מקומות עבודה ברחבי העולם. אולי אפילו מדובר בלמעלה מ- 70 מיליון מקומות עבודה.
נניח שמדובר "רק" ב- 70 מיליון מקומות עבודה ברחבי העולם אבל אלו לא באמת רק 70 מיליון מקומות עבודה. כאשר מקצוע אחד נעלם עם עשרות מיליוני עובדים ברחבי העולם, הוא ישפיע על מקצועות אחרים. חברות להיסעים (אוטובוסים, מוניות) וחברות הובלה של משאיות כבר לא יצטרכו לגייס נהגים ולכן למשל לא יצטרכו אנשי גיוס ומחלקות משאבי אנוש ולא יצטרכו אנשי תפעול לחלק משמרות לנהגים. אם אנשים לא יצטרכו לנהוג, אז גם המקצוע של מורי נהיגה ייעלם. נזקי משנה – נהגי המשאיות האמריקאים, עושים הפסקת צהריים ואוכלים בדוכן אוכל בדרך והם גם ישנים במלוניות. גם התעשיות הללו יושפעו.

עכשיו זה קל!

למצוא עבודה מתאימה מהר..

להתקדם בקריירה

להרוויח יותר!

התחל כאן

עולם העבודה של פעם והיום

יש את ה"מומחים" שטוענים שגם בעבר חוסלו משרות על ידי טכנולוגיה ובמקביל צצו מקצועות חדשים. תחשבו על מקצוע של מקדם אתרים, זה מקצוע חדש שנולד בעקבות הפריחה של האינטרנט.
אז מה שונה הפעם? למה הפעם משרות יחוסלו בקצב הרבה יותר גבוה מאשר היווצרותן של משרות חדשות? למה הפעם עולם העבודה מושפע באופן שונה?
עולם העבודה של פעם, החדשנות המשבשת היתה בקצב איטי. היא צמצמה שווקים ובמקביל יצרה שווקים אחרים שהיו מבוססים על עבודת בני אדם. המהפיכה התעשייתית קרתה במשך מאות שנים, החל מהמאה ה- 18 וכלה בסוף המאה ה- 19 . המהפיכה התעשייתי חלה במשך למעלה מ- 250 שנה. במהפיכה התעשייתית היה מיכון ואוטומציה על ידי מכונות ויחד עם זאת, הרבה פעמים ליד המכונה היה אדם.
השינוי הגדול הנוסף, הוא שהטכנולוגיה הופכת לזולה יותר ויותר. ל"העסיק" רובוטים יעלה הרבה פחות כסף מאשר להעסיק בני אדם. הפער יהיה כל כך גדול והכדאיות הכלכלית תגרום לבחור ברובוטים לבצע את העבודה. ושוב, לא מדובר אך ורק בעניין ש לכדאיות כלכלית. רובוטים לא מתעייפים, לא לוקחים הפסקות, עובדים 24/7 כל השנה וטועים הרבה פחות מבני האדם. אין לרובוטים מצבי רוח. הם לא קמים עייפים לפעמים בבוקר לעבודה. הם לא חולים והם לא מאחרים אף פעם. הם העובדים המושלמים לחלק ניכר מן העבודות שנעשות כיום על ידי בני אדם. בעולם העבודה העתידי, הרובוטים הם העובדים המצטיינים. הם אפילו חושבים בעצמם וממציאים דברים בעצמם. למשל, רובוטים כותבים קוד לתוכנה חדשה בזמן שיא. רובוטים גם מלחינים מנגינות חדשות.
עולם העבודה של היום, החדשנות המשבשת כיום מתרחשת בקצב מאוד גבוה והיא מייתרת לגמרי את עבודתם של בני האדם. ישנם מפעלים שלמים עובדים ללא מגע יד אדם. הטכנולוגיה נעשית זולה יותר ולכן יש אינטרס כלכלי חזק להכניס אוטומציה, מחשוב ורובוטיקה. החדשנות המשבשת של העידן שלנו, זו חדשנות משבשת בעצימות מאוד גבוהה והיא דורשת פתרונות של חדשנות משבשת בכל מה שנוגע לעולם העבודה ולכסף. הפתרונות שהיו טובים לפעם, כבר לא טובים ומספקים לעידן שלנו כיום. הפתרונות המתבקשים בעולם עבודה שהולך ונעלם עבור בני האדם, הם פתרונות של חדשנות משבשת עם חשיבה מחוץ לקופסה.

עולם העבודה העתידי דורש פיתרון מחוץ לקופסה

מידי פעם מופיעות כתבות בעיתונות או תכניות בטלביזיה שמתייחסות למקצועות בסיכון, כאלו שבסכנת העלמות. הם יודעים לספר לנו על אילו מקצועות בסכנה מוחשית ולפעמים הם גם מציעים פתרונות שנעים בין לא-ריאלי למגוחכים. אחד הפרקים בעונה הרביעית של תכנית הטלביזיה ה"מערכת" של מיקי חיימוביץ', היה בנושא של "מקצועות נעלמים". הפתרון של המומחים שהם הביאו היה לגרום לאנשים "להמציא את עצמם מחדש". למשל, נהגי מוניות שהם ריכזו, התחילו לחשוב על כיוונים יצירתיים כדי למנוע מהרובוטים לקחת להם את העבודה. הרעיונות היצירתיים שהועלו היו למשל להיות מונית איפור, מונית בייביסיטר לתינוקות ועוד כהנה וכהנה. אפשר לחשוב שבמונית אוטונומית לא יכול להיות איפור לטובת הנוסעים ושבשביל בייביסיטר צריך נהג מונית. כל קו החשיבה היה בתוך הקו המחשבתי המקובע שקיים מזה מאות שנים, שתמיד תהיה לבני האדם עבודה וכל שעלינו לעשות בשביל לשמור את מקום העבודה שלנו, זה לפעול בדרכים יצירתיות.
המגמות בשוק העבודה הן ברורות, המשרות הולכות ומתמעטות. לגבי מקצועות בסיכון – אז יש כמובן שהם יותר מאוימים על ידי הטכנולוגיות המשבשות כגון הדוגמאות הנזכרות לעיל. אבל… למעשה כל המקצועות נמצאים בסיכון. אין כמעט יוצאים מן הכלל. אנחנו בדרך לעולם ללא-עבודה. זה לא שלא תהיה עבודה, פשוט לא אנחנו נבצע אותה אלא הרובוטים יבצעו אותה.
הגיע הזמן להפנים שבעולם העבודה העתידי, הרובוטים, המיחשוב והאוטומציה יחליפו אותנו בני האדם. אין לעצור את הקידמה או להילחם בה. הרובוטים לא מתעייפים, עובדים מסביב לשעון, עושים פחות טעויות ועולים הרבה פחות מבני אדם. בעולם העבודה העתידי הרובוטים יהיו העובדים האולטימטיביים. בעולם העבודה העתידי, רק הרובוטים יעבדו.

עולם העבודה העתידי – למה אנו חוששים ממנו?

אנו לא באמת חוששים מעולם העבודה העתידי שבו אנחנו בני האדם לא נעבוד. אנו חוששים לפרנסה שלנו ואנחנו חוששים שבעקבות הקידמה נאבד את כושר ההשתכרות שלנו.
יש פתרון לעולם העבודה העתידי ללא עובדים ועל זה בפסקה הבאה.

מחפשים עבודה?

שידרוג בקריירה?

עולם העבודה העתידי שבו הכסף יפול מהשמיים

עולם העבודה העתידי שבו בני אדם יוחלפו על ידי רובוטים וכבר לא יוכלו לעבוד לפרנסתם, דורש פתרונות אחרים. הכנסה בסיסית אוניברסלית היא הפיתרון המתבקש והראוי. הכנה בסיסית אוניברסלית לכל, היא הכנסה שמחולקת לאנשים וזאת מבלי קשר לעבודה. קבלת הכסף לא מותנית בעבודה. אדם מקבל הכנסה גם אם הוא לא עובד בכלל, אפילו לא דקה בשנה. לא רק זאת, מדובר בהכנסה ללא תנאי. זאת אומרת שלא צריך להתייצב בלשכת התעסוקה או לעשות משהו בתמורה לקבלת ההכנסה.
להכנסה בסיסית אוניברסלית יש שמות רבים כגון: הכנסה בסיסית ללא תנאי, שכר בסיס לכל אזרח, הכנסה בסיסית לכל, קצבה לכל אזרח ועוד. למרות שהשמות הרבים מייצגים כביכול את אותו הדבר, אני מעדיפה להשתמש במונח הכנסה בסיסית אוניברסלית. המילה אוניברסלי, מייצגת בעיני את חלוקת הכסף לכל אדם באשר הוא ולא משנה אם הוא אזרח או לא ושל איזו מדינה. המילה אוניברסלי נותנת תוקף משנה לכך שמדובר בחלוקת כסף לכלל האנושות ובכל העולם. להרחבה בנושא של הכנסה בסיסית אוניברסלית, לחצו כאן.
חדשנות משבשת בעוצמה גבוהה שבה אנו נתקלים כיום, דורשת פתרונות יצירתיים וחשיבה מחוץ לקופסה. הפתרון הוא לא בכיוון של לגרום לבני האדם להילחם ברובוטים כי זו מלחמה אבודה ומיותרת. גם אין טעם לנסות להפוך בעצמנו לרובוטים. הפתרון עצמו צריך להיות חדשנות משבשת. אם עד היום התרגלנו לקבל כסף תמורת עבודה, הגיע הזמן לשנות דיסקט ולהתרגל לרעיון שאפשר לקבל כסף שלא תלוי בעבודה. בקרוב אבטלה לא תהיה סטטוס זמני וכסף יהיה משהו שאנשים מקבלים ללא תנאי. כאשר מאות מיליוני מקומות עבודה הולכים להיות מחוסלים על ידי הטכנולוגיה ואין עבודות אחרות עבור בני אדם שמחליפות את העבודות שנעלמו, חלוקת כסף זה פתרון מתבקש.

עולם העבודה העתידי – סיכום

עולם העבודה כיום בעל קצב גבוה של חדשנות משבשת. בעולם העבודה כיום והעתידי, החדשנות המשבשת מייתרת אט אט אותנו, את שוק העבודה של בני האדם. הפתרון היחיד לשוק העבודה העתידי מבוסס בני אדם שהולך ונעלם, הוא הכנסה בסיסית אוניברסלית.
הרבה אנשים מפנטזים על היום שנגיע לעולם העבודה העתידי של הרובוטים ולא יהיה צורך בבני אדם. לדעתי, נתגעגע לעידן הזה של "בזיעת אפך תאכל לחם". נתגעגע לעידן של היגיעה. זה אולי נשמע מוזר כרגע כי הרבה אנשים לא אוהבים לקום בבוקר לעבודה שלהם. יחד עם זאת, יש תחושת סיפוק מאוד גדולה בכיבוש של אתגרים והישגים שנקנו בעמל רב. אנו מעריכים יותר את מה שנקנה בעמל רב יותר.
בין אם אנחנו מתכוננים לעולם העבודה העתידי או לא, הוא בדרך אלינו בצעדי ענק. הערכות הן שבתוך עשרים שנה, רוב רובה המוחלט של אוכלוסיית העולם לא תעבוד. עולם העבודה העתידי הרבה יותר קרוב ממה שאנחנו חושבים.
עד שעולם העבודה העתידי יורגש בעוצמה, בני האדם ייאלצו "להמציא את עצמם מחדש". בני האדם ייאלצו להילחם על הפרנסה ולייצר יתרונות בחיפוש עבודה ובקריירה כי זו תהיה החשיבה המקובלת. כאשר שתהיה מסה קריטית של מובטלים, הדיסקט יהיה חייב להשתנות. את תום תקופת המעבר, תסמל הכנסה בסיסית אוניברסלית שבה כסף "ייפול" על כל האנושות מהשמיים.
ומה בני האדם יעשו בעולם העבודה העתידי? זה כבר נושא לפוסט חדש.
כל אחד ואחת מכם מוזמן לחשוב מה הוא היה עושה בעולם העבודה העתידי שבו אין באמת עבודה ואין בוס "על הראש". מה הייתם עושים במהלך היום כאשר מתעוררים בבוקר ואין "עבודה". אין עבודה במובן ה"מסורתי" כמו שאנחנו מכירים אותה שמשמעותה לקום בבוקר ולהגיע למקום העבודה ולבצע מטלות.
מה הייתם עושים כשאתם קמים בבוקר ואין עבודה ושלא חסר לכם כסף לקיום שלכם ולצרכים שלכם.
מה הייתם עושים בעולם העבודה העתידי?
מוזמנים להשאיר תגובות מטה לפוסט.


2 תגובות על “עולם העבודה העתידי – מגמות בשוק העבודה ומקצועות בסיכון”

  1. הפאניקה המוסרית על תחזיות שוק העבודה אינן במקומן. התחזיות של שוק העבודה העתידי מאופיינות במידה רבה של חוסר ודאות (Bakhshi et al., 2017). יש המצפים כי הרובוטים יגנבו את עבודת האדם (Fleming, 2018) וטוענים כי בינה מלאכותית היא "באופן פוטנציאלי מסוכנת יותר מנשק גרעיני" (Metz, 9.1.2018), בעוד אחרים טוענים שאין לפחד מכך שרובוטים שיחליפו בני אדם (Shirt, 2.10.17).
    מתוך המאמר העומד להתפרסם " תעשייה 4.0" – הנרטיביזציה של עתיד האינטרנט התעשייתי"

  2. אז מה יהיה על אלו שלמדו לתואר הנדסאי "קופאי" ומהנדס "קופאי ראשי".
    העולם שלנו מתקדם ועשרות מקצועו מתייתרים.
    פחות עבדוּת ויותר ניצול נכון של כֹח העבודה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *